Geschiedenis

In een kroeg ontstaan de verhalen waar je bij staat. De geschiedenis van Van Zanten is dan ook rijk. We gaan terug in de tijd met Huub Smink. De voormalig uitbater begon de kroeg in 1979 en bleef ruim 36 jaar kastelein, een rol die hij met verve vervulde.

Hoe het allemaal begon? Terug naar 1893 (!) moeten we. In dat jaar kwam de oma van Huub, een meisje van 10, al in het karakteristieke hoekpand waar nu Van Zanten gevestigd is. In die tijd was er een zaak gevestigd waar drank en tabak verkocht werd. De winkel, die De Rustende Landman heette, werd bestierd door de familie Bosselaar. Samen met haar vader toog de oma van Huub in haar jonge jaren meermaals naar de Bloemendalsestraat om inkopen te doen. Vanuit Hoogland, met de handkar.

Tot 1979 was het hoekpand verbonden aan de familie Bosselaar. In dat jaar werd het verkocht. Een droomkans voor de toen 24-jarige Huub, die het pand al in de smiezen had. ‘Ik was gelijk verliefd. Het pand heeft uitstraling, veel ramen en ligt op loopafstand van het centrum.’

Huub huurde het en begon een ‘lichtbruine’ kroeg. Maar niet één zoals veel andere cafés in die tijd. ‘Je had toen overal van die duistere kroegjes, met halve gordijntjes voor de ramen. Ik wilde een open zaak. Als je niet gezien durft te worden in het café, hoor je er niet thuis.’

Bijna had Van Zanten De Rustende Landman geheten. Maar de familie Bosselaar nam het embleem dat boven de ingang hing mee en Huub vernoemde het toen maar naar de aangrenzende straat ’t Zand. Van Zanten startte als dagcafé. Een avondvergunning kreeg Huub niet vanwege de horeca-overlast in die tijd. ‘Het stond hier ’s ochtends vanaf acht uur regelmatig vol met mensen die nachtdiensten hadden gedraaid.’

Na twee jaar kreeg hij ook een avondvergunning, nadat Smink de stoute schoenen had aangetrokken en met succes op de koffie ging bij de burgemeester. ‘Toen werd het pas echt booming,’ blikt de voormalig uitbater terug. ‘Ik kreeg van alles over de vloer. Dat was altijd al mijn wens: een afspiegeling van wat er buiten op straat loopt in mijn café. Leraren, journalisten, creatievelingen, jongeren: ze kwamen allemaal.’

Wat dat betreft is er niks veranderd in Van Zanten. ‘Deze kroeg is niet afhankelijk van een doelgroep. In Van Zanten voelen mensen zich thuis. Het is een toegankelijk café, vrouwvriendelijk ook. Ik heb altijd geprobeerd dat karakter ook voor de toekomst te waarborgen.’

Dat is hem gelukt. In 2015 gaf Huub het stokje over aan Tobias Bosman en Hilde Koopmans, twee jonge horecaondernemers die de geschiedenis van Van Zanten koesteren en daar subtiel eigentijdse elementen aan toevoegen. Uiteraard komt Huub nog vaak langs en bemant hij zijn favoriete plekje aan het uiteinde van de bar. Een biertje, een borreltje. En dan ziet hij dat het goed is.

(bron: AD Amersfoortse Courant, tekst van Thijs Tomassen)

Tobias & Hilde

Horeca is hun grote liefde, verbinding hun hoogste doel. Maak kennis met Tobias en Hilde, de eigenaren van Van Zanten. Hij is een chaotische ideeënmachine, zij maakt de dingen concreet. Het zijn een-tweetjes die voor veel leven in en rond Van Zanten zorgen.

Tobias en Hilde werken al lang samen. Voor het eerst bij Per Expressie, de creatieve jongerenorganisatie in Amersfoort. Dat begon met bier. Natuurlijk. Feest maken, mensen bij elkaar brengen, ze vonden het allebei mooi.

Met zijn oprechte interesse in mensen en natuurlijke gevoel voor gastvrijheid, kwam Tobias al snel tot bloei achter de bar. Hij maakte furore achter verschillende barren in de Amersfoortse horeca en regelde het bier voor festival Into the Woods. Eenmaal op de vloer bij Van Zanten wist hij: hier wil ik niet meer weg.

Hilde zocht avontuur, kwam erbij en bleek met haar talent voor organisatie en marketing een onmisbare schakel achter de schermen. Een tandem was geboren. Ze zullen nooit vergeten hoe voormalig Van Zanten-eigenaar Huub hun in de eerste jaren de kans bood om te doen wat ze wilden doen. Een buitenbar op festivals, een bierwinkel, groot feest voor de 33ste verjaardag van Van Zanten: voor die ideeën kregen Tobias en Hilde de zegen van Huub. Die doe-maar-mentaliteit is nooit verdwenen. Net als hun drang om mensen te verbinden. Een spontane ontmoeting geeft nieuwe energie in het café. Daar doen Tobias en Hilde het uiteindelijk allemaal voor.

Duurzaamheid

Horeca kan nooit honderd procent duurzaam zijn. Dat beseffen we goed. Maar we kunnen er wel naar streven. Daarom doen we extra ons best om zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. Zo nemen we honderd procent Nederlandse windenergie af, hebben we alle single-use plastics in de ban gedaan, zijn alle lampen in Van Zanten vervangen door led-verlichting, scheiden we ons afval waarvan we een deel naar de StadsWormerij in Amersfoort brengen en compenseren we onze CO2-voetafdruk. Ook moedigen we onze gasten aan om vegetarisch of veganistisch te eten, door voldoende keuzes op onze menukaart te bieden. Zo zijn we constant op zoek naar de volgende stap om duurzamer te werken en bij te dragen aan een beter klimaat.

Kafékarakters het boek

Wij koesteren onze vasten gasten. Of je nu elke dag in ons kafé komt of één keer in het half jaar, voor ons hoor je bij de familie Van Zanten. Om een ode te brengen aan al die mooie mensen die bijdragen aan de sfeer in ons kafé, is het boek Kafekarakters gemaakt. En wel door fotograaf Rob Acket, zelf al jarenlang stamgast en voormalig overbuurman van Van Zanten. Hij portretteerde liefst tweehonderd kafékarakters, de meeste op een barkruk, in prachtige zwart-witfoto’s. Het boek laat zien dat Van Zanten de huiskamer is van een kleurrijk gezelschap. Kafékarakters verscheen tijdens het veertigjarige bestaan van Van Zanten op 10 november 2019 en is te bestellen via www.piktsjers.com of te koop in ons kafé.